уторак, 31. јануар 2012.

Kuvarijacije - Bačka pita

Tema Kuvarijacija za mesec januar je Bačka pita. Na  prvi pogled mi se recept učinio ništa-posebno, ali sam odlučila da mu dam šansu. Pokazalo se da me prvi utisak nije prevario, jer fotografije koje su pred vama pokazuju rezultat druge izrade, pošto je prva izrada završila na jednom mestu....
Pre svega, ne znam da li je u receptu navedeno premalo brašna ili previše tečnosti, tek, kada se poštuju mere, dobija se žitka masa, nešto između smese za uštipke i smese za jabuke u šlafroku. Dodala sam brašna, sve pratila do kraja, a onda shvatila da imam testa da nahranim omanji garnizon..... Dobijena pita se raskokala u rerni, napunila tepsiju u koju sam je stavila da se peče, a kora joj je zagorela, jer nije bila premazana. Mast se previše osećala (volim kolače umešene sa mašću, ali ne i premazane njom), ukus mi se uopšte nije dopao - apsolutni promašaj.



Sutradan sam se ponovo bacila na posao, ali ovog puta sam unela izmene:
- napravila sam pola mere
- dodala sam brašna do konzistencije koja mi se na oko i pod rukom činila u redu
- razvučeno testo sam premazala margarinom umesto mašću
- uvijeni rolat sam usukala oko svoje ose, presavila na pola, pa slobodne krajeve umotala jedan oko drugog
- štrudlu sam pre pečenja premazala razmućenim žumancetom i posula kristal šećerom, da korica bude hrskava pod zubima



Zaključak: vrlo subjektivan, jer nisam preterano luda za ovakvim slatkišem. Ukusu mi je nešto falilo - čini mi se da suvo grožđe ne daje dovoljno jak utisak. Sutradan po izradi mi je pita bila previše suva, mada sam odnela na posao i par koleginica je bilo oduševljeno. Sve u svemu, ispoštovan je ovaj krug moje omiljene kuvarigrice, ali nisam sigurna da ću se ponovo upustiti u izradu Bačke pite.

 

Ovako sam ja radila:

BAČKA PITA
(originalni recept)

300g brašna + brašna po potrebi
15g svežeg kvasca
1 kašika šećera
1/2 kašike soli
1 jaje
3 kašike ulja
1dl mleka
1dl vode

Fil:
2 kašike omekšalog margarina
2 kašike prah šećera
2 žumanceta
100g suvog grožđa

Posip:
žumance
kristal šećer


U toplo mleko istopiti šećer i kvasac i ostaviti da nadođe. Sve ostale sastojke staviti u činiju, dodati nadošao kvasac i umesiti elastično tesno. Ostaviti 1 sat da se digne, premesiti, pa ostaviti ponovo da nadođe.
Penasto umutiti margarin i prah šećer, dodati žumanca.


 Nadošlo testo izručiti na pobrašnjenu površinu, razvaljati ga u pravougaonik. Premazati ga umućenim margarinom, posuti suvim grožđem i uviti u rolat. Uvrtati rolat oko svoje ose, saviti ga na pola, pa slobodne krajeve prebacivati (uvrtati) jedan oko drugog. Tako uvijenu pitu premazati razblaženim žumancetom, pa posuti kristal šećerom. Peći u zagrejanoj rerni na 200 stepeni 30 minuta.
BAČKA PIE
(original recipe)

300g flour + flour as needed 
15g fresh yeast
1 tablespoon sugar
1 / 2 tablespoons salt
1 egg
3 tablespoons sunflower oil
1 dl milk
1 dl water

Filling:
2 tablespoons soften margarine
2 tablespoons of powder sugar
2 egg yolks
100g dry raisins

Icing:
yolk
sugar crystals

Melt sugar and yeast in the warm milk and leave to swell. Put all the other ingredients into a large bowl, add yeast and milk and beat until dough is smooth and elastic (dough will be sticky). Cover and let rest about 1 hour, beat again and leave to swell again.
 
Mix butter and powder sugar, add egg yolks.

Turn risen dough on floured surface and roll it into a rectangle. Coat it with margarine, sprinkle with raisins and wrapped in rolls. Twist the roll around its axis, fold it in half, and switch (twist) the free ends around each other. Coat so curled pie with diluted egg yolk and sprinkle with sugar crystals. Bake in preheated oven at 200 degrees for 30 minutes.


34 коментара:

  1. Lepa, vazdušasta!!Mogu li fotku objaviti na mojoj facebook strani?naravno linkaću na tvoj blog!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Naravno, draga. Da li da ti pustim fotografiju (i koju?) na mail ili možeš da skineš sa posta?

      Избриши
  2. Pročitala sam tvoje muke s receptom, pogledala i izvorni, i čini mi se da je tu problem bio u kombinaciji masti i jaja u premazu..Moja baka je pravila Bačku štrudlu koju je premazivala mašću koju je prethodno preprala iz par voda, dobije se bela kremasta smesa, koja kad premažete testo pre filovanja, da lepu vazdušastu strukturu i mekoću. Prave se pletenice, tako da se još više umota i razlista :)
    Ovaj tvoj recept je sličan mojoj Uskršnjoj pletenici http://www.coolinarika.com/recept/737027/ i kod nas je mekana i drugi dan :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Da, sada vidim da je vrlo slična (ako ne i ista), čak je i premaz isti, osim grožđica. A nisam je videla pre :-) Probaću je za Uskrs, da proverim mekoću :-)
      Čula sam za prepiranje masti u vodama (čak i za lekovite svrhe), a ova moja je onako zagrejana imala neki čudan ukus, baš mi nije prijala. Sa margarinom je bilo u redu, ali se ja nisam našla u ovom slatkišu.

      Избриши
  3. Kolicina brasna i tecnosti nije srazmerno navedena u originalnom receptu definitivno. Sto se tice masti, bitna je i koja se mast koristi. Kupovne se, bar meni osete nekako. Dok domaca, koja je lepo napravljena - nikad se ne oseti.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. I ja se slažem sa tim, kupovna daje sasvim drugi efekat od one domaće, barem ja imam takvo iskustvo!

      Избриши
    2. Ma naravno, ko zna kako prave kupovnu mast u mesnoj industriji. Volela bih i ja da imam onu pravu od proverenog domaćina - ali avaj, nemam odakle, pa moram da kupujem u mesarama...

      Избриши
  4. Svaka ti čast. Da se meni neki desert ne svidi na prvu, ne vjerujem da bih ga išla ponovno raditi.

    ОдговориИзбриши
  5. Lepo izgleda, to je sigurno... Ne znam sta da ti kazem. I ja sam dodavala brasna (moram do napisati u postu, zaboravila sam), ali posle mi je bilo OK. Mojima se dopala, ali mi svi smo navikli na ovakve pite jos od baka... Eto, zato su kuVarijacije zanimljive, sto svako ima svoje utiske i iskreno ih napise...
    Pozdrav Tanja! :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Meni je baka pravila pite, vanilice i šapice, nije se bavila preterano štrudlama, a mama kremaste kolače i torte, tako da ja imam rupu u gastro-podlozi:-)
      Razmišljala sam da li da iznesem svoje mišljenje, a malo me je pekla savest kada su počeli prvi postovi sa pozitivnim utiscima, ali mislim - bolje da ostanem dosledna sebi, pa da kad u nekom sledećem krugu padnem u nesvest od oduševljenja, makar će se znati da je oduševljenje iskreno :-)
      Pozdrav, Miki!

      Избриши
  6. Čestitam ti na upornosti i drugom pokušaju izrade ove pite. Ja sam , na žalost, ovaj krug preskočila. Žao mi je što i nakon drugog puta nisi zadovoljna onim što si dobila iako meni tvoja pita izgleda jako lijepo i jako dobro ! . Drago mi je da su se kolegice na poslu lijepo počastile !

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Biće još krugova, pa ćeš se pridružiti nekom prilikom :-) Pa, ne možemo biti zadovoljni svakim receptom, zato je i tako velika ponuda - da svako nađe sebe u nekoj vrsti kolača, na primer. Da, koleginice su bile vrlo zadovoljne, a pošto sam ja uhtala i frktala na pitu, one su mi rekle da fantaziram i da je odlična (zaista je netragom nestala, a radi se o iskusnim domaćicama - znači da je do mene :-)

      Избриши
  7. Kao prvo svaka cast sto si se potrudila da sve ponovis, desi se i meni neki put da ne uspe iz prve, ali takve stvari retko kada ponovo pravim, hihih... na tvojim fotkama mi izgleda sve odlicno, ma sad bih poruckala jedno parcence uz solju mleka::)) puno pozdrava!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Jao što si slatkica! Tebi da ne uspe iz bilo kog pokušaja - ma hajde molim te! Ovo mi je omiljena kuvarigrica, pa neće me valjda jedna pita sprečiti da učestvujem? Pekla bih i celo prase u rerni, ako se tako izglasa :-)

      Избриши
  8. Fino izgleda; moracu i ja da probam napraviti tu Backu pitu!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Probaj, ali pogledaj kod Lane kako je ona motala pitu - čini mi se najispravnije. Pozdrav!

      Избриши
  9. Tek s ovom Bačkom pitom počinjem po malo pratiti kuvarigrice i jako mi je drago vidjeti različite dojmove iste stvari. Svaka čast na upornosti i pravljenju po drugi put!

    ОдговориИзбриши
  10. Tako sam i ja počela - posmatrajući sa strane (čak nisam ni shvatala zašto svi rade isti recept :-), a onda poželela da budem deo društva. Već sledećeg meseca te čekamo sa istim receptom i utiscima.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala! Pa moram reć da ste me zaintrigirali... vidjet ću još.. :))) Pozz!

      Избриши
  11. I ja sam dodavala brašna da dobijem fino tijesto iako je i malo mekanije a u fil sam dodala orahe.Uz sve probleme jako lijepa.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Da, tvoja je kao san sa orasima, videla sam. Bez dodatka brašna je nemoguće uraditi, ali ja volim kada se u receptu to i naglasi.

      Избриши
  12. Zato služi ova igrica da svi mogu da uporede i iznesu svoje mišljenje. Ako ne kažeš šta misliš čemu onda. Naravno o ukusima se ne raspravlja. neko ovakve stvari voli, neko ne. Za štrudlu je najbolje uzeti recept od onog kod koga ga probaš jer su sitne varijacije u receptima jako bitne. Kad vidim da mi nešto zagoreva ja obavezno otvorim rernu i sve pokrijem papirom za pečenje onako da lebdi gotovo iznad te stvari. Ja ne bih izdržala a da ovde ne dodam cimeta, grožđice da natopim u rumu i seckanih oraha.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Stavila sam papir, naravno, inače bi sasvim zagorela. I ja volim da gurkam cimet i gde treba i ne treba, ali sam nastojala da se što više držim recepta (mislim da je u tome štos sa ovom igricom, još sam početnik). Radiću štrudle, pite, štrudlice i ubuduće, ali mene ovo podseća na - hleb!

      Избриши
  13. Meni se čini da ne bih bila baš luda za ovim pa ju nisam ni pravila, ali nekako mi je gušt gledati vaše fotke jer mi na njima ova slastica djeluje jako ukusno. Zaključila sam da je većina vas dodavala još brašna jer je tijesto bilo preljepljivo, ali rezultati usprkos tomu izgledaju izvrsno i moram priznati da bi se rado pozvala u goste na krišku ovoga i šalicu kave :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Da, ova je pita vrlo fotogenična, baš lepo izgleda na slikama. Ni ja ne volim ovu vrstu poslastica, ali igra je igra - tako je i ostalo da ponesem i na posao. Može, draga, kafica i kolač, bila bi mi dragi gost :-)

      Избриши
  14. Pravila sam ovu pitu još kad je recept objavljen na coolinarci, ne sjećam da li sam imala problema sa tijestom, ali znam da mi se mast mnogo osjećala, imala je neki slankast ukus. Onda sam je htjela praviti sa ovogodišnjom mašću, ali su je "majstori" prepržili i miriše na čvarke. Tako da ja imam masu domaće masti koja je samo za slana jela. Namjeravala sam je praviti sa maslacem ili margarinom, ali se "namjera" negdje zagubila

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Možda se ne oseti kada se ispeče kolač? Ja sam kupila neku mast koja je mirisala na čvarke, mnogo sam se nervirala dok nisam probala prvu kiflicu sa džemom koje sam pravila - ništa se nije osetilo, obuhvatili su je drugi sastojci. Da ti probaš sa pola mere nekog slatkiša, pa možda "majstori" nisu poslali "mast u propast" :-)?

      Избриши
  15. Ćao, ja sam nova u blogerskim vodama i ovo mije bio prvi krug kuVarijacija. Takođe sam imala problema sa filom od masti i jaja. Bio mi je previše redak. Testu definitivno treba još brašna, ja sam dodala 120 g. Nisam ni razumela tačno kako se mota pita pa sam na kraju završila sa dve spirale :-). Mojima se veoma dopala pita, praviću ponovo, ali bez masti ovaj put.
    Pozz

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Dobro došla u blogerske vode, Ivana! Da, i meni je sa mašću bio redak fil, ali to je tek mali detalj, spram svih ostalih muka koje mi je zadala. Sa margarinom je vrlo podnošljivo, malo me podseća na neka druga peciva koja pravim sa njim. Pozdrav.

      Избриши
  16. Divno izgleda i čestitam na upornosti. međutim, misterij mi je zašto se u ovakvim igricama stavlja išta s Coolinarike. Većina recepata tamo vrlo je upitna i puno ljudi se žali na probleme koje si imala i ti. Kako nikada ništa ne bih radila s mašću, a i dizani su mi kolači dosadni, preskočila sam ovaj krug. Na žalost, ovu igru općenito preskačem jer mi se nikada ne sviđaju odabrani recepti:)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Ni meni nije jasno zašto se uvode novi recept, ali sam bloger-novajlija, pa nije moje da komentarišem na tu temu. Među blogerskim postovima ima vrlo kreativnih recepata, pravih izazova, slažem se da bi bolje bilo da radimo nešto odatle. Moram da dodam da su ovo prve od tri Kuvarijacije koliko sam radila, a koje mi se nisu dopale (Nana-Anine kiflice i Reform kocke su bile odlične).

      Избриши
  17. I am really pleased to read this web site posts which
    includes plenty of helpful facts, thanks for
    providing such statistics.

    Here is my web blog; payday loans

    ОдговориИзбриши