недеља, 12. фебруар 2012.

FBI rukavice - f o o d f o r t h o u g h t



Bila sam veoma zadovoljna kada je Jelenin blog f o o d f o r t h o u g h t izglasan za istraživanje u okviru igrice FBI rukavice koju je pokrenula Mamajac. Jelena je jedan od mojih omiljenih blogera, prema kojoj imam poseban pijetet. Na stranu što objavljuje raznovrsne recepte, na stranu što je u svakom postu skoro udžbenički prikaz postupka u reči i slici (u kome bi se snašao i onaj koji prvi put uzima varjaču u ruke), na stranu što su joj recepti pravljivi, na stranu što ima od svega po nešto - i internacionalna i domaća jela - stara i nova. Na stranu sve njene kuvarske sposobnosti, mene je kupila još na početku mog blogovanja (koje je počelo kao ishitrena i impulsivna reakcija) svojom toplom dobrodošlicom i korisnim savetima - a koliko sam shvatila, tako dočekuje svakog novajliju.

Lično je ne poznajem, ali biće dana i blogerskih okupljanja - jedva čekam! Čini mi se blagom osobom, detaljnom, privrženoj domu i porodici. I još nešto sam shvatila tražeći materijal za ovaj post: odrasle smo na razdaljini od dve autobuske stanice, išla je u osnovnu školu kojoj sam i ja pripadala, ali su me roditelji upisali u drugu, nešto bližu, a sada živi u opštini gde sam ja živela kao beba, a baka mi i sada živi. Nebitni podaci, ali mi je čine još bližom.

Po njenim receptima sam kuvala i bez ove igrice, ali za ovaj krug sam pripremila sledeće (originalni recepti se kriju iza klika na naslov svakog jela):



Mišin riječki krompir


Jednostavno (samačko :-), a vrlo ukusno jelo, nešto što pripremite i zaboravite dok tajmer ne odsvira da je vreme da se izvadi iz rerne. Moja jedina izmena je bila što sam stavila sušeni peršun umesto svežeg, jer je malo teže naći ovu namirnicu u ledenom dobu koje je trenutno aktuelno.



Ručak sa američkog juga



Još kada sam prvi put videla ovaj post, znala sam da ću probati. Igrica je bila odličan povod. Malo sam strahovala od kombinacije mleka i limuna za marinadu, ali je i to prošlo bez ikakvih problema. Da li treba da kažem da je moje dete bilo ekstremno zadovoljno ručkom tog dana? Naravno da su mu kao mladom košarkašu oči uprte u američki kontinent, tako da je komentar (punim ustima :-) bio "ovi Amerikanci mnogo dobro jedu".



Ja sam koristila samo batake i karabatake, namerno uzevši malo veću količinu, misleći da mogu da ponesem i za doručak sutradan na posao. Ne lezi vraže, moj Luka negde predveče (bila je nedelja) se uzmuvao po kuhinji, pa pita "Ima li još one piletine?" Šta ću, postavim ponovo i piletinu i prilog, tako da je on i ručao i večerao isto, a ja sam doručkovala puter i džem :-) Dakle, toplo preporučujem i piletinu i coleslaw salatu - odlična kombinacija, kojoj sam pridodala kupovni roštilj sos - epilog je da ću ubuduće piletinu pre pohovanja isključivo marinirati u buttermilk-u - nikada sočniju nisam jela.


Profiterole


Kada sam savladala princes-krofne, logičan sled je bio da se bacim i na profiterole. Ove Jelenine su vrlo jednostavne, nema filozofiranja - koristi se slatka pavlaka za punjenje, preliv je veoma ukusan. Sve u svemu, ko proba - neće pogrešiti, osim što će zažaliti što nije pravio duplu meru.


Doduše, moje profiterole su ispale malko veće nego što bi trebalo (ja se malo zaigrala prilikom istiskivanja), ali niko nije imao zamerke - čak naprotiv: reči hvale su prosto pljuštale.



Esterhazi torta


Ovo je prvi Jelenin recept koji sam pravila, još u oktobru, o čemu sam i pisala. Jedinstvena torta, recept za svaku pohvalu. Odatle sam pokupila mnoštvo štosova, koje sam primenjivala prilikom izrade drugih torti. Inače, ovo je bila slavska torta, čije su parče više tražili i oni koji se deklarišu da ne vole slatko.


Za pravljenje ove torte sam se pripremala kao za let u svemir. Bilo je tu mnoštva pitanja i strpljivih odgovora koja su letela mail-ovima sa jedne strane reke na drugu. Mislim da je i Jeca odahnula kada sam joj poslala finalni mail - gotova, odlična!



Carrot cake


Nikada ranije nisam probala ovu tortu, jer sam smatrala da je, obzirom da ima šargarepu u sebi, kao u vicu sa zekom - bljak! U kakvoj sam zabludi bila!!! Jelena me je nagovorila da je pravim i mnogo sam srećna što sam je poslušala. Čak me je ubedila i za šargarepice za ukras, iako sam se branila da imam dve leve ruke (a dešnjak sam) - ispalo je da je jednostavno, kako je i nagovestila. Ukus torte je neponovljiv - niko nije provalio koji je naslovni sastojak. Najveći kompliment sam dobila od jednog drugara kome je to omiljena torta (a koji je živeo u Americi, pa zna original) - pitao me je gde sam je kupila ;-) Iako mi je fil malo curkao (verovatno sam nešto krivo spojila), sve ostalo je bilo savršeno. Pravila sam je odavno i škljocnula par puta, a Jeleni sam rekla da je to za sledeću istragu bloga, koji će biti njen :-)


Ružice


I na kraju, a veoma bitno: savladala sam i ružice od praške šunke. Ovo će postati nezaobilazni detalj svake postavke koja zahteva ukrašavanje - vrlo su dekorativne, a prave se u par poteza.



Naravno da ovo nije kraj mog kulinarisanja po Jecinim receptima - nisam još ni počela sa pecivima, vidim da su u pripremi još neki novi specijaliteti. Čorbice, salate i party segment bezmalo  nisu ni načeti. Draga, nastavi da objavljuješ kao i do sada, na opšte zadovoljstvo svih nas.


English

You could find original recipes by clicking on the title of each segment. Recipes are written both in Serbian and English, with the pictures of preparation process. Enjoy!

26 коментара:

  1. Svaka čast, koliko toga finog si napravila... fotkice su mi jako njami :)

    ОдговориИзбриши
  2. Izbor je svaku pohvalu a fotke tako mame, mislim da ce u Jeleninoj kuhinji svako moci da pronadje nesto po svom ukusu, sigurno cemo se vratiti po repete!:))

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Naravno da ćemo se vratiti po repete, jer bezmalo svaki recept je vredan pažnje i truda - previše za jedan post :-)

      Избриши
  3. Svaka čast. naročito me oduševila tvoja izvedba esterhazi torte! A carrot cake sam prvi put prije nekoliko mjeseci probala (bila sam isto malo skeptična) i postala mi je među tri najdraža kolača, savršenstvo okusa :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Da, zaista treba sve probati, pa tek onda doneti svoj sud o tome. Ja se spremam da za Uskrs ponovo pravim ovu tortu, jer one šargarepice savršeno idu uz taj praznik.

      Избриши
  4. Sviđa mi se odabir recepata i tvoja izvedba uz zanimljive priče. Ružice su ti prekrasno ispale, pravi ukras na kraju posta!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala, draga. I meni su ružice najdraža stvar, tako male i jednostavne, a dekorativne beskrajno. I kao što je Jelena dole prokomentarisala - sada to otvara nova polja dekora od svega što može da se iseće u trake :-)

      Избриши
  5. Tanja , Tanja, gledam fotke i kao da sam na svom blogu i sve mi je nešto čudno kad kliknem na istraživanja i vidim već meni poznate stvari. Prvo, najdraže mi je što j piletina prošla kod mladunčeta i bolje da njupa to nego onu piletinu KFC. Ladno možeš da napraviše veću količinu i zamrzneš već pečeno. Ružice, e tako mi je drago da si ih savladala, jr sada možeš tu veštinu da primeniš na satenske trake, ukrase i ostalo. Divno su ti ispale. Za torte već znam da si ih pravila ai utiske. Dve moćne torte si napravila. Sledeći put kad ti tako curi samo sutradan polepiš još lomljenih oraha preko ili napraviš da orasi idu i 1cm na vrh torte da prave ogradicu. Mislim da to može gušće da se napravi ako se izostavi sok od pomorandže, ništa neće smetati, jer on razredi sir. Mislim da tako treba za sledeći put iako daje aromu. Profiterole sad kad si naučila princeze možeš da praviš kakve hoćeš. Zaista su super a deca ih jako vole jer su majušne. Meni je ovaj čokoladni sos idealan za sladoled od vanile.
    Eto vidiš, više nisi početnik, sad plivaš sama i sad ti možeš da deliš savete novim blogericama.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Mentorsku ulogu ti ne bih preotela ni za šta na svetu, jer ti to vrlo lepo ide :-) Sve je bilo savršeno, ali ovde nije kraj, jer se spremam još stvari da probam, ali rok me je sprečio da i to uđe u ovaj post. Što se piletine tiče - ponovo ću je praviti čim pre, samo što nisam znala da može da se zamrzava već pripremljena - to uveliko olakšava stvar! Hvala za divne recepte.

      Избриши
    2. Tanja, ja sam ti kraljica zamrzavanja. nisam ja od onih koje kuvaju svaki dan iako se po receptima da pomisliti da crnčim u kuhinji. Ja kad kuvam kuvam na veliko i onda ono što se ne pojede ide u zamrzivač u individualne porcije, tako da me retko kad i gosti mogu iznenaditi. Znači biće još. Daj molim te ako mogu da ti predložim one integralne krekere da napraviš i da ih onda nosiš na posao za užinu. Garantujem uspeh!

      Избриши
    3. Ja sam pokušavala svašta da zamrzavam - nikako ne pokušavati sa krompir paprikašom - fuj! Uvek imam po neku porciju za dane kada nemam vremena za kuvanje (mislim na ono svakodnevno kuvanje, za ručak za mladunče - super izraz :-) Kada se spremam na poslovni put, obavezno u periodu pred pravim veće mere, pa po porciju ili dve stavim u zamrzivač. Čak sam kupila one plastične posude za jednokratnu upotrebu (porcijašice), pa ih naslažem u friz, etiketiram, pa izvoli.
      Inače, najveći kvalitet nekog obroka za mene je - može da se podgreva :-)
      Integralni keksići će biti napravljeni, ionako u kancelariji stalno nekome pada šećer ili salinitet, uvek dobro dođu. Nisam ja još završila sa tvojim blogom, nego me je bio pritisnuo rok, pa sam zato požurila. Peciva me tek čekaju, a onda ću da se zavučem u salate. Inače, Šargarepica se sprema za Uskrs - našli smo kompromis, pravim i čokoladnu tortu pride :-)

      Избриши
    4. I ja sam majstor zamrzavanja. Krompir paprikaš nisam zamrzavala, ali musaku jesam. Jedino što krem salate ne mogu u zamrzivač. Znam da nije najzdravija opcija ali je sigurno zdravija od kupovne hrane kad nemaš vremena.

      Ma nemoj žuriti i sebe preopterećivati. Imaš maku up test u julu i avgustu. maja nije prošlog leta objavila ali jeste pre dve godine, da tokom tih dva meseca možeš istraživati blogove sve koji su već istraženi, objaviti i poslati joj link pa ona pridoda, jer je tokom tih dva meseca pauza u igricama. Mislim da to uvek važi, treba je pitati.

      Избриши
  6. Predivno, predivno! Izvrstan izbor i prezentacija! Svaka čast!

    ОдговориИзбриши
  7. baš si se potrudila i mnogo toga napravila, sve je lijepo ispalo i slike su odlične

    ОдговориИзбриши
  8. Odlična 'imitacija', samo sam se šetela tamo amo između vaša dva bloga, zaista super! Jelenin blog prosto mami da i ono što godinama praviš po nekom svom rutinskom receptu probaš na njen način!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Baš tako, a sve je veoma pravljivo - nema tu filozofiranja i neobičnih sastojaka, sve je vrlo dostupno i svakodnevno, samo treba zasukati rukave i sladiti iscrpna, a nikako nepotrebna uputstva.

      Избриши
  9. Sjajno odradjeno! :) Odlican izbor recepata. Secam se kad si pravila Esterhazi tortu. Zaista ti je odlicno ispala! :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala! Esterhazica ima par stvari za popravljanje, srećom, samo meni znanih. U svakom slučaju, pravi izbor za poslužiti i pohvaliti se!

      Избриши
  10. Divan izbor recepta ,jedan finiji i ljepši od drugog.

    ОдговориИзбриши
  11. Ja moram prvo da čestitam na predanosti i posvećenosti, onda na izboru i realizaciji (ja sam ranije mnogo više pravila za FBI, sad je dobro ako uspem da učestvujem), i onda na ružicama, jer su BAŠ ružice! Ja sam nešto bila probala i nikako da nisu prestajale da mi liče na valjak sa greškom :)
    Pozdrav!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. E, nasmeja me u ove sitne sate - valjak sa greškom, ha! Gledajući tvoje ostale radove, dozvolićeš mi da ti pomalo ne verujem, jer si primer detaljiteta i urednosti. Hvala u svakom slučaju i pozdrav.

      Избриши
    2. Dozvoliću ti da mi malo ne veruješ, jer nemam foto-dokaz o izgledu tih mojih "ružica" :) Nekako mi nisu izgledali ni malo rascvetano, a ako bi ih savijala i olabavila da se rascvetaju onda mi se šunka cepala, tako nešto beše. Davno beše ali nisu ličile ni na šta. Probaću nekad ponovo, sigurno.
      Pozdrav!

      Избриши