понедељак, 14. јануар 2013.

Njoke bez krompira u belom sosu


(please scroll down for recipe in English)

Kada sam pravila Knedle sa šljivama, Maja (Achtung baby!) mi je u komentaru dala ideju da bi tako mogle da se prave i njoke. Probala sam i oduševila se. Vrlo pogodan način, jer je postupak skraćen za kuvanje i pasiranje krompira. Sitničavi bi mogli reći da se i testo kuva, ali u par poteza i znatno brže nego krompir. Ukoliko se odlučite da probate da pravite njoke na ovaj način, iznenadiće vas podatnost i lakoća obrade testa – doslovno sam za par minuta od jedne lopte napravila četiri izdašne porcije.
Sos – po želji, ako je po ukusu onih za koje spremate – nema loših. Moje dete najviše voli „beli sos“, kako ga zove još odmalena. To je vrlo uprošten karbonare sos, koji se sprema za tren. Sve u svemu, ručak za manje od pola sata.



Njoke bez krompira u belom sosu

Njoke:
1/2l vode
½ kašičice soli
50g putera
400g oštrog brašna
3 jaja

Beli sos:
1 kašika maslinovog ulja
100g sitno seckane pančete
300ml slatke pavlake za kuvanje
So, biber

Sipati vodu i so u šerpu, dodati puter i staviti na šporet da proključa. U provrelu vodu dodati 400g oštrog brašna, dobro izmešati i mešati da se zgusne. Tada skinuti sa vatre i dodati jedno po jedno 3 jajeta, mešajući masu mikserom sa nastavcima za testo. Podeliti testo u 4 dela i od svakoga napravit dugački, tanki valjak. Valjak  iseći na 1cm debele njoke, koje odmah pospemo oštrim brašnom, da se ne zalepe.  Za to vreme staviti šerpu sa vodom na šporet i kad voda proključa, ubaciti njoke. Kuvane njoke će se popeti na površinu, odakle ih skidamo rešetkastom kašikom i stavljamo u cediljku da se okapaju, a zatim ih poslužimo.

Za Beli sos zagrejati ulje u šerpi, dodati sitno seckanu slaninu. Čim se dobro proprži, sipati slatku pavlaku. Kada provri, kuvati još par minuta, tek da se blago zgusne. Posoliti i pobiberiti po želji.

No potatoes gnocchi in white sauce
Gnocchi:
1/2l water
½ teaspoon salt
50g butter
400g strong flour
3 eggs

White sauce:
1 tablespoon olive oil
100g finely chopped bacon
300ml cream
Salt and pepper

Pour water and salt into a pot, add butter and put to boil. In boiled water add 400g strong flour and stir to thicken. Then remove from heat and add one by one 3 eggs, mixing with electric mixer with dough hooks. Divide the dough into 4 parts and make a long, thin cylinder from each of them. Cut cylinders into 1cm thick gnocchi, and immediately sprinkle them with flour – not to stick each to the others. Put water into on the pot and when it boils, add gnocchi. Cooked gnocchi will rise to the surface, where it takes them off the slat spoon and put in a strainer to dry little bit and then serve.

For white sauce: heat the oil in a saucepan, add finely chopped bacon. When bacon is well fried, pour in cream. When it boils, cook for another few minutes, until it thickens slightly. Season with salt and pepper, upon your taste.

20 коментара:

  1. Testo za princeze takođe. E Tanja, to samo nama u ovoj Srbiji čini lako pošto smo navikli da pravimo razne đakonije, ali ajde ti daj ovaj recept nekom u inostranstvu. Super smo mi ovde.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Pa moram reći da ni ovde nije svima lako, jer mnogi ne vole kuvanje niti imaju volju da nauče, što je bitnije. Ali se slažem da su generalno žene na ovim prostorima snalažljivije i sposobnije od drugih, okolnosti su nas naučile.

      Избриши
  2. Baš se razmišljam da ih pravim ponovo a smara me kuvanje krompira :D Isprobaću recept, deluje baš zanimljivo!

    ОдговориИзбриши
  3. Аутор је уклонио коментар.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. nesto sam zabrljala u komentaru ;)
      drago mi je da sam 'pomogla', ja jos uvijek nisam probala gnocchis à la parisienne, ali hocu...
      knedle sa sljivama i dalje pravim od tijesta sa grizom i bez krompira, od njega se mogu napraviti i njoke, nesto izmedju pariskih i rimskih.

      Избриши
    2. e, super da si se javila: htela sam da stavim link ka tvom blogu, da se zna o kome se radi, ali nešto mi ne ide. Je li sve u redu sa adresom?

      Избриши
    3. bice, bice :), bila sam deaktivirala blog, aktivirat cu ga ponovo!

      Избриши
  4. Meni se ovo sada jede... :) Jako dugo nismo pravili njoke, a puno ih volim.
    Bas su ti lepe fotke...

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Ranije sam se mučila sa krompirom, pa se sve završavalo na kupovnim njokama, ali su one skupe kao da ih od zlata valjaju. Ove su em brze, em jeftine, em im daš oblik po želji - meni se baš dopao ovaj rustičan izgled, pa sam na njemu insistirala.
      Hvala!

      Избриши
  5. nisam još radila njoke bez krumpira, super recept, i volim ovakve umakiće

    ОдговориИзбриши
  6. Ovakvi brzi ručkovi su mi jedni od najdražih, fino :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Za brze dane, kada želimo ipak nešto dobro i sveže da pojedemo.

      Избриши
  7. ni ja nisam još probala ovako. jesam sa sirom i bili su odlični.
    i ovi mi zvuče stvarno super tako sa puterom!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. e, ja nisam sa sirom, već samo sa krompirom, nekada davno. Petljancija :-)

      Избриши
  8. Fotografija mi je baš u tvom stilu, i jako je lepa, a i ručak je u skladu sa konceptom bloga!
    Njoke deluju jako fino, i obzirom da moji obožavaju testa, možda i napravim ovih dana.

    ОдговориИзбриши