петак, 15. фебруар 2013.

Čokoladni mus

(please scroll down for recipe in English)

Čokoladni mus pravim već neko vreme. Mislila sam da je to nešto vrlo zahtevno i posebno, ispalo je da je vrlo jednostavno - par sastojaka, par poteza i to je sve. Oni koji nikada nisu probali da ga naprave, verovatno misle da sam to olako rekla, ali nastavite da čitate. Recept je pogodan i za kuhinjske početnike, a dobijaju se rezultati dostojni profesionalnih kuhinja.



U originalnom receptu, koji sam preuzela iz nekog časopisa dosta davno, stajalo je da se koristi čokolada za kuvanje i mlečna čokolada; kako kod nas, međutim, mlečna čokolada ne može da opstane duže od dva sata, u bilo kojoj količini, uvek sam pravila samo od čokolade za kuvanje i ništa ne smeta. Prilikom razdvajanja u porcije ovog puta sam preterala, pa sam ih napravila samo 4  - prevelike, nepojedive; mera je za 6-8 solidnih porcija.



Čokoladni mus (6-8 porcija)
(recept za štampu)

250g čokolade za kuvanje ili 200g za kuvanje i 50g mlečne
1/4l mleka
2 žumanceta
30g putera
200ml slatke pavlake za šlag


Umutiti čvrst sneg od slatke pavlake i ostaviti sa strane. Staviti mleko da vri.
Izrendati čokoladu i staviti u činiju. Prelivati je vrelim mlekom iz nekoliko puta, sve vreme mešajući i topeći čokoladu, dok ne postane glatka i sjajna. U još vruću smesu dodati 2 dobro umućena žumanceta i 30g putera i sve umutiti mikserom. Polako dodati umućenu pavlaku, pa blago promešati. Mus treba da bude u polutečnom stanju, mlak, pre nego što se razlije u posude. Ostaviti u frižideru najmanje 2 sata pre služenja.




Chocolate mousse (6-8 servings)
(print this recipe)

250g dark chocolate or200g dark chocolate and 50g of milk chocolate
1/4l milk
2 egg yolks
30g butter
200ml of whipped cream


Whisk the whipped cream until firm and leave aside. Put the milk to boil.
Grate the chocolate and place in a bowl. Overflow the chocolate with the hot milk for a few times, stirring all the time, until chocolate is melted adn smooth. While the mixture is still hot add 2 well mixed egg yolk and 30g butter and whisk with electric mixer. Add whipped cream and stir gently. Moose should be in semifluid condition, lukewarm, before overflowing into bowls. Leave in refrigerator for at least 2 hours before serving.

28 коментара:

  1. Sećam se kad su nas u Americi u sklopu časa francuskoj jezijka negde u osmom razredu vodili u Francuski restoran. Mali jedan bistro u vrme kada nikoga nema za smešne pare, i posle divnog ručka na kraju je bio i čokoladni mus. Elem, ja sam bila jedina koja ga je smazala, a Ameri su se samo mrštili i vikali bljak, pa me onda kao što bi svakog tinejdžera naprosto bila sramota što sam ga pojela. Njima mame nisu spremale tako fine stvari kod kuće da im nepce bude tako istančano u tim godinama za gorkasti čokoladni mus. E to je moja prva asocijacija na ovaj tvoj dezert. Ja ga radim sa čistom Menažicom, bez mlečne a za tvoju porciju se nebi bunila, tražila bi još.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Ih, Amerikanci i prefinjeni slatkiši...Mogu da ih zamislim kakav je šok bio za njih penasti dezert spram onih njihovih spužvastih torti...

      Избриши
  2. Dessert koji bi (teoretski) mogla jesti svaki dan, jednostavan za napraviti a raj za nepce...

    ОдговориИзбриши
  3. mmm, mus.:) Pravila sam ga pre nekog vremena i dodala malo i naribane korice pomorandže. I ovaj tvoj je divan, tako bih rado smazala jednu kašičicu.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Mogu da zamislim kako dobija na ukusu kada se doda nešto od narandže - korica, aroma i sl. Meni je to omiljena kombinacija, pored višnje ili maline i čokolade :-)

      Избриши
  4. Već dugo nisam radila mousse. Doduše, radim onaj lažni bez jaja, ali svejedno guštam. Kod mene isto ne mora biti kombinacija mliječne i tamne čokolade, jer tamnu čokoladu obožavam.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. I meni je mlečna nepotrebna - u ovoj količini se ni ne oseti.

      Избриши
  5. Uvijek jako fino, to je zbilja jedan od najboljih čokoladnih deserata :)

    ОдговориИзбриши
  6. Ovo mora da se proba! Dugo sam zivela u Briselu, gde su me razmazili - cokoladnim musevima po rastoranima, kafeima i bistorima, pa ga nikad nisam sama pravila. Ove tvoje porcije me definitivno podsecju na briselske - za razliku od Francuza, Belgijanci obicno vole velike porcije i ne stede na cokoladi. I da, serviraju ovako - bez ikakvih dodataka, cak ni rendane cokolade odozgo. Kad te put nanese u Brisel obavezno probaj mus od tri sorte cokolade - bele, mlecne i crne - tj. tri musa koji se serviraju zajedno na tanjiru. Bozanstveno! A ja znam kako cu da iskoristim belgijsku cokoladu koja ceka poseban recept!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Ranije sam jela te kombinacije museva i zaista su odlične. Mogu da zamislim koliko su dobri belgijski, oni su pravi znalci za čokoladu.

      Избриши
  7. Zadnjih dana bih samo jela čokladu , a sada je ispred mene ovaj čokoladni mus, uh, tako dobro izgleda, i mislim da ne bih imala nimalo problema sa velikom porcijom :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Mene je počinjao da muči grip, moguće je da mi je zbog toga porcija bila velika :-)

      Избриши
  8. Ovaj recept je nenormalan.

    Mislim nenormalno dobar, i demantujem da je porcija od 1/4 mere nepojediva :D

    E sad, par zapažanja i moj "slučaj". Nakon dodavanja putera i žumanaca, ono mućenje je relativno nebitno jer se ništa ne menja zapremina. U tu još toplu smesu kad stigne pavlaka, ma kako čvrsto umućena bila, ona se topila i ja sam dobila vrlo gustu čokoladnu čorbicu (tu sam tek skapirala da ja ovako pravim toplu čokoladu, samo bez žumanaca i putera, ali to je to, čokolada-pavlaka-mleko u gotovo istim razmerama). Kad sam sve to ostavila u frižideru neko kraće vreme, da smesa dobaci bar sobnih-kuhinjskih 23°C, i tad promutila mikserom, dobila sam malo na zapremini i stvar je počela da liči na mus.

    Mene zanima je l' ti ostaviš tu crnu smesu da se prohladi na sobnu, pa onda dodaješ umućenu pavlaku? Ta kockica mi fali, jer vidim po brdašcima koje si pravila za ukras da je ta smesa u momentu sipanja bila i gusta i dovoljno penasta da bi takvi tragovi opstali - što ja bez ovog naknadnog mućenja nisam ni približno mogla da dobijem.

    ОдговориИзбриши
  9. Dok je još topla braon smesa, sjedinim je sa pavlakom. I nema potrebe zaista da se muti ne znam kako, već samo da se lepo sjedini (više da se dobro promeša). Nisam nikada mutila ohlađen, moram priznati da mi nije palo na pamet.
    E, sad, što se gustine tiče: zapravo je slatka pavlaka bila prilično čudna (Good Food), nekako malo pregusta, pa je i cela smesa bila dosta gusta, što ranije nije bio slučaj - ranije je smesa bila kao supica. Bila sam isplanirala da je ukrašavam onako ravnu i glatku kojekakvom čokoladom, ali kada sam videla da to ni izdaleka nije selo kako treba - ostavila sam je tako reljefnu. Mnogo mi je drago da ti se dopada.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Aaaa, to onda objašnjava različito ponašanje pavlake kad upadne u toplo okruženje, moja pavlaka je bila Imlek. Te biljne su uvek postojanije i manje otporne na mešanja, generalno. I ne mogu se premutiti ni zgrudvati (to sam u teoriji naučila od profi korisnika iste, inače nemam iskustva sem sa klasičnom mlečnom pavlakom).

      Избриши
  10. Napravila sam mus, doduse pola mere. Za nas dvoje odraslih je i ta polovina previse, ali pravi razlog je da je rendanje 250 cokolade ubitacno za moje prste, tj. nokte. Trebalo je da imamo mus sutra za desert, medjutim, nista od toga... Puklo sve jos veceras! Ponavlja se sigurno!

    ОдговориИзбриши
  11. E, baš mi je drago da je puklo, tj. da vam se dopalo :-)
    Ja sam pokušala da čokoladu iz frižidera izrendam u seckalici-blenderu.....pogađaš: menjala sam je u garantnom roku, a kao prava plavuša u servisu sam odmahivala glavom - nemam pojma šta joj se desilo :-)

    ОдговориИзбриши
  12. Recept je fantastican, prelak i preukusan.
    Ja sam samo umesto rendanja cokolade izabrala da rizikujem i da je istopim na pari. Razlike nije bilo.
    Dodala sam i malo narandze i dzema od limuna, vise dekoracije radi. Nestade cim se ohladio.
    Hvala puno :)

    ОдговориИзбриши