субота, 29. јун 2013.

Punjeni paradajz / Stuffed tomatoes

(please scroll down for recipe in English)

U maminoj kuhinji, a kasnije i u mojoj, na naš, tradicionalni način su se punile paprike i tikvice. To je podrazumevalo fil od dinstanog mesa uz dodatak pirinča, pa začinjeno. Čula sam ranije za punjeni paradajz, ali više-manje u vegetarijanskoj verziji ili kao hladno predjelo, punjeno lukom, pavlakom i još koječim. Rešila sam da probam da napunim paradajz, pronašla recept kod gospođa-Pate, odlučila koje ću izmene da napravim u odnosu na original i moram priznati da sam defetistički prišla poduhvatu, ubeđena u neuspeh. Očekivala sam neko osrednje jelo, jer paradajz izbacujem i iz đuveča, ukoliko naletim na ceo plod. Ipak, rezultat je - eksplozija, vatromet, oduševljenje! Od sada je ovo jelo moje omiljeno punjeno povrće, potpisujem! Jednostavnost, ukusi koji se prepliću, sočnost koju daje plod. Za svaku preporuku.
Lana je već isprobala recept i ovako izgleda u njenoj kuhinji.



Punjeni paradajz
(recept za štampu)

6 paradajza
1 glavica crnog luka
300g mlevenog junećeg mesa
Ulje
½ veze peršuna
70g pirinča
Šećer
So, biber, suvi začin od povrća
1 kašika brašna

Paradajzu odseći vrh i kašičicom pažljivo izdubiti sredinu, ostavljajući je sa strane. Izdubljene paradajze poklopiti na ubrus i ostaviti da se cede.
Očistiti luk i sitno ga iseckati. U manju šerpu sipati malo ulja i staviti na ringlu da se zagreva. Dodati luk, pa ga uz mešanje pržiti dok ne postane staklast. Dodati mleveno meso i dalje neprestano mešajući. Kada je meso sasvim isprženo, skloniti sa ringle, dodati pirinač, seckani peršun i začine po ukusu, pa dobro promešati da se napravi homogena smesa.
Unutrašnjost svakog paradajza posuti prstohvatom šećera, a zatim ih puniti pripremljenom smesom. Ređati u pleh jedan do drugog. Posuti ih sa malo ulja (1-2 kašike), pa poklopiti odsečenim kapicama.
Izdubljeno meso paradajza usitniti štapnim mikserom ili u blenderu ili viljuškom. Dodati 1 kašiku brašna i blago začiniti. Usuti pažljivo u posudu za pečenje, između plodova, do visine 1 prst ispod nivoa isečenog paradajza.

Peći u unapred zagrejanoj rerni na 220 stepeni 50 minuta.

Stuffed tomatoes
(print this recipe)

6 tomatoes
1 onion
300g minced beef
oil
parsley leaves
70g rice
sugar
Salt, pepper, dried vegetable seasoning
1 tablespoon flour

Cut off top of tomatoes and carefully hollow out the core with teaspoon, leaving tomato meat on the side. Hollowed tomatoes hang on a towel and leave to drain.
Clean the onion and finely chop it. Pour little oil in a small saucepan and place on the stove to heat up. Add onion and fry it with stirring. Add ground meat and continue stirring constantly. When the meat is fully baked, remove it from the top, add the rice, chopped parsley and season to taste, and mix well to make a homogeneous mixture.
Sprinkle the inside of each tomato with a pinch of sugar, then fill the prepared mixture. Arrange in a baking sheet one next to another. Sprinkle them with a little oil (1-2 tablespoons) and cover with caps.
Blend hollowed out tomato meat with hand blender or in a blender or with a fork. Add 1 tablespoon of flour and lightly seasoned. Pour into baking pan carefully, up to 1 finger below the chopped tomatoes.


Bake in pre-heated oven at 220 degrees for 50 minutes.

8 коментара:

  1. Joj, i mi vadimo paradajz iz svakog jela, a baš zato me ovo privlači, ovog leta bi baš trebalo da spremim.

    ОдговориИзбриши
  2. Pošto ja ne jedem sveži paradajz, već samo kao dodatak kuvanim jelima, ovo je idealno za mene. Na slici mi izgleda fenomenalno, a i na čitanje recepta.
    Javiću utiske svakako. :)

    ОдговориИзбриши
  3. Izgleda sjajno, mogu se napuniti tikvice, paprike i paradajz pa peci svi zajedno, kakav je tek onda miks ukusa... svidja mi se i cinija i da znas da mi fali sto nekada nema jos slicica.:)))

    ОдговориИзбриши
  4. Mnogo mi se sviđa ova fotografija... ali baš mnogo... a i jelo naravno ;)

    ОдговориИзбриши
  5. Анониман30. јун 2013. 12.11

    Cesto pravim nesto slicno ali dodam jos i kukuruz. U mom receptu se koristi manje mesa ali se iseckaju kockice starog hleba i pomesaju s jajetom. Eto ideje za varijaciju...

    ОдговориИзбриши
  6. Luda sam za paradajizom ali ga nikad nisam punila, nemam pojim zašto. Mogla bih probati.

    ОдговориИзбриши